Skolas blogs

23.1.12

Jaunsargi aktīvi arī brīvlaikā!

 

Kamēr citi baudīja pēdējās brīvlaika dienas, Salaspils 1. vidusskolas 114. jaunsargu vienība devās 2 dienu pārgājienā. Jaunsargi bija tērpušies formās un visu nepieciešamo bija salikuši lielās un smagās mugursomās, kā jau īstā pārgājienā. Kopumā mēs veicām 7 kilometru garu maršrutu. Šim pārgājienam bija īpaša nozīme, jo 7. janvārī ir Ziemassvētku kauju atceres diena, un šajā dienā daļa no jauniešiem deva (pieņēma) jaunsarga solījumu.
Tātad, kurp mēs devāmies? Sākumā ar autobusu līdz Kalnciema vidusskolai un tālāk jau ar kājām. Mūsu maršrutā ietilpa 2 lieli galamērķi. Mangaļu mājas, kur notika Ziemassvētku kauju rekonstrukcija un Ložmetējkalns. Lai nonāktu galapunktos mums vajadzēja orientēties pēc kartes un sekot līdzi maršrutam.
Viens neliels pieturas punkts mums bija mežā netālu no Mangaļu mājām. Mežā mums vajadzēja pielietot savas iegūtās zināšanas, kuras bijām apguvuši 3 mēnešu laikā. Vai esat mēģinājuši no lietus pančo uztaisīt nakšņošanas vietu? Jā, tieši to mēs darījām un mums pat izdevās vismaz 3 veidu nakts apmetnes izveidot. Ļoti interesanti bija pārvarēt virvju joslu, no virves mums vajadzēja sasiet „sēdeklīti”, lai varētu pārvarēt šķērsli. Protams, lai paēstu pusdienas un uzvārītu ūdeni, nepieciešams uzkurināt ugunskuru. Tas bija viens no pārbaudes uzdevumiem, jo pa pāriem bija jāiekurina ugunskurs, un jāuzvāra ūdens.
Vakarā nonākuši pie Kalnciema vidusskolas, mēs svinīgi devām jaunsarga solījumu un saņēmām jaunsarga uzšuvi, kura apliecina iecelšanu jaunsargu kārtā, tajā pašā laikā uzliekot atbildību pret mūsu Latviju.



Pēc pusdienu ieturēšanas mēs devāmies skatīties Ziemassvētku kauju iestudēšanu un apskatījām Mangaļu māju muzeju. Un tad jau pienāca laiks, mērot lielāko ceļa daļu uz pašu Ložmetējkalnu. Jau ap vakara pusi nonācām Ložmetējkalnā, vakarā arī tur notika pasākumi par godu Ziemsvētku kauju atcerei. Kad bijām padzēruši tēju, paēduši un sasildījušies pie ugunskura, devāmies atpakaļ uz skolu, kur bija plānots solījums un nakšņošana.


Un ziniet - no rīta mūs gaidīja rīta rosme – šķēršļu josla!

Augsim Latvijai!