Skolas blogs

24.9.14

Jāņa Jaunsudrabiņa „Baltās grāmatas” simtgadei veltīts literāro darbu un zīmējumu konkurss


Līdz 2014. gada 6.jūnijam norisinājās literāro darbu un zīmējumu konkurss, kura viens no mērķiem bija veicināt skolēnu un jauniešu dziļāku interesi un izpratni par Jāņa Jaunsudrabiņa darbu „Baltā grāmata” un tās nozīmīgumu latviešu kultūrā.

Pirms literāro darbu rakstīšanas tiem, kuri nebija lasījuši „Balto grāmatu”, to nācās izlasīt, jo bez grāmatas informācijas nu nekādi nevarēja iztikt.
Literārajam darbam tika piedāvātas trīs tēmas:
- „Mazā Janča un mani bērnu dienu darbi un nedarbi. ”
- „Ieeju „Baltās grāmatas” pasaulē un iepazīstu to. ”
- „Es te biju pilnīgi viens, tikai zāles zaļums mani apņēma kā mīkstām rokām.”
Konkursa vērtēšanas komisija:
Egija Apiņa un Dace Kronīte – Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotājas;

Gaida Jablovska – filoloģe, ICOM valdes locekle;
Dita Pavloviča un Marija Šalna – Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolas vizuālās mākslas skolotājas;
Taiga Kalvišķe – Aizkraukles Mākslas skolas direktore.

Mana izvēlētā tēma bija “Mazā Janča un mani bērnu dienu darbi un nedarbi”. Rakstīt radošo darbu nebija nemaz tik viegli, jo mazais Jancis bija lauku bērns, kuram gan domāšana, gan blēņas pārsvarā atšķīrās no pilsētas bērna dzīves, tomēr bija arī lietas, kas bija ļoti līdzīgas šim mazajam grāmatas varonim.

Tā kā konkurss noslēdzās tikai šī gada septembrī, tad arī rezultāti tika saņemti tikai tagad. Priecājos par saņemto godpilno 3.vietu šajā vislatvijas konkursā, kurā kopā piedalījās 62 dažādu skolu pārstāvji.

Balvas saņemšanas ceremonija notika šī gada 20. septembrī Jāņa Jaunsudrabiņa muzejā “Riekstiņi”. Jāatzīst – ļoti jauks un sirsnīgs pasākums, kurā tika lasīti fragmenti no “Baltās grāmatas” kā arī no skolēnu uzvarētāju darbiem. Visi labākie darbi, gan zīmējumi, gan literārie darbi, apkopoti nelielā grāmatā, ko balvās kopā ar dāvanu kartēm saņēma uzvarētāji un viņu skolotāji.

Paldies skolotājai Sanitai par iedrošināšanu piedalīties konkursā un palīdzīgu roku darba veidošanā, tāpat paldies skolai par sagādāto transportu, lai nokļūtu uz balvas pasniegšanas ceremoniju.

Madara Rakšte